Terápia

Kreativitás a Terápiában

 

A jobb agyfélteke aktiválása

A Horgony Pszichiátriai Alapítvánnyal történő együttműködésünknek köszönhetően terápiai jelleggel – elsőként az

országban – 5 napos jobb agyféltekés rajztanfolyamot tartottunk egészséges és pszichiátriai kezeltek közös részvételével.

A tervezett terápiai sorozat első állomása a jobb agyféltekét aktiváló rajztanfolyam nagyszerű hangulatban, remek közösségi szellemben telt és igazán különleges alkotások születtek.  Az erről szóló Veszprém TV-ben megjelent riportot és képeket megtekintheted itt:

 

 

 

 

Az összes pszichiátriai un. betegség: a félelem virága.  A pszichiátriában nincsenek ők és mi! /Feldmár András

A művészet gyógyító ereje

Christina Grent, Ph.D holisztikus gyógyító írása alapján

Miért fontos kifejezni a belső művészt, a kreativitást? Erre a földre mi mindannyian tele potenciális kreativitással születtünk. Alkotni, feltalálni, festeni, rajzolni, színezni, írni, faragni, homokozni, szőni, sütni, kertészkedni stb. Számos ember amikor ezen tevékenységek által átéli a kreativitást, megismeri az ebben rejlő hatalmat és művészetet.

Az életerő minden emberi lénynél  a kreativitás irányába áramlik.  Ez az igazi természetünk ha hiszed, ha nem. Mint ahogy a patak folyik csendesen a folyóba, majd tovább a tengerbe, a kreativitás is így folyik és terjeszkedik. Nem számít, hogy más

ok mit mondanak és az sem, hogy mi magunk hogyan látjuk saját alkotásainkat. A lényeg, hogy valamit létre hozzunk, alkossunk.

Mi történik, ha elhanyagoljuk a kreativitást?Amikor a kreativitást elfojtja valaki – amikor nem tud megnyilvánulni – akkor ez  nagyon hasonlít az elfojtott patakra, amelynek vizét elzárják egy gáttal. A víznek nincs helye elfolyni, arra kényszerül, hogy létre hozzon egy új utat anélkül, hogy a mozgáshoz szükséges tér adott lenne. A legkisebb patak is, ha lezárják, olyan erőssé változik, hogy valami újat hoz létre: egy pocsolyát, aztán egy tókát, majd egy nagy tavat. Tehát amikor a szervezetben a kreativitás nem tud áramolni, akkor az a létezésének egy más módját hozza létre. Ez valami egészen új lesz.  A kreativitás energiája, ereje vágyik a menekülésre, a felszínre törni.  Amikor blokkolva van az olyan, mint a kelések a szervezetben és aztán változik az egyik formából a másikba: depresszió, szorongás, harag, düh, ciszták, daganatok szaporodása.

A kreativitás, mint születési jog
Te egy kreatív lényként születtél erre a bolygóra. A kreativitásnak áramolnia kell belőled kifelé, ahogy a patak is áramlik és végül belefolyik a tengerbe. Az kell, hogy hagyd kibontakozni azt, ami benned van. A kreativitás vágya az, hogy kifejezze az érzelmeket. Segítségedre lehet papír, vászon, fém, föld, fa, étel, szín, növény bármi. Amikor nem anyagra történik a kivetítés, létrejöhet erőteljes hatás mentális vizualizáció formájában is.

A lélek – maga a kreativitás
Képzeld el, amint a kreatív erő áramlik kifelé és megnyilvánul egy dalban, egy festményben, egy homokvárban. Egy erő, amely szabadon áramlik.  Te egy kreatív lény vagy. Hozd elő a művészt magadból és ez által az önkifejezésed valósul meg.  Amint megteszed ezeket a lépéseket, egyszerre gyógyítod a tested, az elméd és a lelked.