Média

2020. szeptember:

https://liget.ro/eletmod/elni-nem-csak-tulelni-bajczi-marianna?fbclid=IwAR2SuWuQ3shF0EmoJsEq7GDQamGHKWvuTFFdKaBO72E9AA1fn_zxUjLYStA

 

 

2020. Áprilisi cikk:

https://egy.hu/szocio/az-alkotas-nyelvet-ad-a-nemanak-riportunk-bojte-csaba-arvahazanak-muveszeti-munkajarol-107041?fbclid=IwAR0bq9lf-OAasIsi8yH37VJCVkvTXQJYc29j9HFKabHaN3R40snypkC3v5A

2020. Április 8., Bukaresti Rádió Riport

Jó szó embert próbáló időkben (3.)

2020. Május 8. Bukaresti Rádió Riport 22. perctől:

http://www.bukarestiradio.ro/2020/04/08/jo-szo-embert-probalo-idokben-3/?fbclid=IwAR2aCUQHH5BI0AIYK7DKrHZCTjcJtCvjQlg9X75Qlt7MK0l2B-AQJT5fyFQ

2020. Május, Amerikai Rádió riport:

https://www.blogtalkradio.com/louis-howard/2020/05/07/generosity-interview-with-marianna-bajczi-and-leon-mclaughlin?fbclid=IwAR2HruCWQ81oPgx0L6yIvkN5tPenYvkM6KWZEZaJTBo-ts1B6rZKCYMTai8

2019. Február, RTL Klub, Isten Veled Magyarország

https://rtl.hu/rtlklub/istenveledmagyarorszag/az-asszony-aki-meg-nagyvarosban-sem-lakott-korabban-saigonban-kezdett-uj-eletet-isten-veled-magyarorszag?fbclid=IwAR1kbmjhxyHprYVDdVcHUzk_upyNqR7IFbq_FLQp75K_AA5CDp7FlGZ24LM

 

2019. Április 08., RTL Klub , Reggeli

RTL Klub – Reggeli, Zabó Kitti és Bajczi Marianna

A beszélgetés megtekinthető az alábbi linken:

https://rtl.hu/rtlklub/reggeli/isten-veled-magyarorszag-saigon-bajczi-marianna-zabo-kitti-saigon

 

2019. Április 08.: Veszprém Megyei Napló

Bajczi Mariannának visszahozta fiatalságát a saigoni élet

2016. februári tanfolyam Vietnamban:

 

2015. szeptember 29.: RTL Klub beszélgetés 8:08 – Minden reggel műsorban:

http://rtl.hu/rtlklub/808/mindenki-tud-rajzolni

RTL Klub – Rajztanfolyam, Kitti és Marianna

2015. október 23.: Vous magazin

http://www.vous.hu/hir/20151023-racsok-mogott-rajzban-megelt-meltosag-szabadsag

Népszava cikk 2015. szeptember 30.:

http://nepszava.hu/cikk/1071566-negy-nap-alatt-ujrarajzoltak-eletuket

Népszava 2015 rajztanfolyam

Veszprém megyei Napló Újság 2015. szeptember 20. szám, Címlapján:

Napló - Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam

Napló – Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam

A Népszava 2015. április 3.-i számában megjelent cikk:népszava cikk

A Veszprém megyei  Napló 2014. májusi számából:

Népszava 2014. május 9.

A Csíki Hírlap 2013. novemberi számából:

Kreativitásfejlesztés négy nap alatt
Szőcs Lóránt / 2013.11.20. [17:36] | Utolsó módosítás: 2013.11.20. [18:25]
Jobb agyféltekés rajztanfolyam indul csütörtökön reggel 9 órától Csíkszeredában a Csillag Motelben (Brassói út). Gál Mónikától, a kurzus szervezőjétől megtudtuk, nemcsak rajzolni lehet megtanulni négy nap alatt, hanem ösztönzik kreativitást, és a tanfolyam egyben személyiségfejlesztő is. A résztvevők rajzaiból vasárnap 16 órától nyílik kiállítás.

rajztanfolyam_b

Látványos fejlődés négy nap alatt

„Mindenki tud rajzolni, csak a racionális gondolkodásért felelős bal agyféltekénk elhiteti velünk, hogy erre képtelenek vagyunk. Manapság a jobb agyféltekénket, a játékosat, a kreatívat keveset használjuk. A tanfolyam lényege, hogy olyan módszereket lehet elsajátítani, amelyek segítségével kikapcsolható a bal agyféltekénk. Rajzolni is megtanítanak, de a kreativitás ösztönzésével önbizalmat is adnak. Találkoztam olyanokkal, akik ilyen típusú tanfolyamot végeztek, és mesélték, hogy utána teljesen más perspektívákból voltak képesek szemlélni a világot, jobban együtt tudtak működni másokkal, de a táj szépségeit is könnyebben felfedezték” – jegyezte meg honlapunknak Gál Mónika.

Azt is hozzátette, hogy ő már régóta szeretett volna egy ilyen tanfolyamot elvégezni, csakhogy – tudomása szerint – eddig erre legközelebb Marosvásárhelyen lett volna lehetősége. Ezért kereste meg a világhálón Bajczi Marianna és Zabó Kitti oktatókat, akik meglepetésére vállalták, hogy Csíkszeredában is tartanak kurzust.

„Különleges rajztanfolyamunkba beépített jobb agyféltekés rajztanfolyam módszerét eredetileg Betty Edwards és Roger W. Sperry kaliforniai professzorok fejlesztették ki. Ezt tovább ötvözzük a világ különböző országaiban élő festőktől tanult módszerekkel, önismereti és személyiségfejlesztő technikákkal, melyek különös figyelmet fordítanak a mindennapokban gyakran elfeledett fontos és alapvető tevékenységeinkre, mint a légzés, a mosoly, a gondolatok és a mozgás egyes elemei. Tanfolyamainkon érdekes és különleges kisfilmeket is bemutatunk, továbbá az elvégzett gyakorlatok után megosztjuk egymással élményeinket” – olvashatjuk az oktatók honlapján. A tanfolyamra csütörtök reggel is lehet jelentkezni, a részvételi díj 450 lej.

Az Ajkai Szó 2013. november 22.-i száma. Címlapon a Rajztanfolyam.

 

Az Új Magyar Szó Online magazin oldaláról (2013. november 19. kedd, 09:48  Sipos Betti)

Rajzolással fejleszthetik kreatív énjüket a csíkszeredaiak

Jobb agyféltekés rajztanfolyamot tartanak 2013. november 21. és 24. között Csíkszeredában. A módszer lényege, hogy a kreativitásért felelős jobb agyféltekénket a négy napos tréning alatt megtanuljuk „mozgósítani”.

Kutatások bizonyítják, hogy a két agyfélteke két különböző működési üzemmódban dolgozza fel a naponta őt bombázó információ áradatot. Kicsit lecsupaszítva: a bal agyféltekénk felel a logikáért, a jobb a kreativitásért, az érzelmekért. Különböző felmérések azt bizonyítják, hogy a nyugati társadalmakban az emberek több mint 80 százalékának a bal agyféltekéje a domináns, tehát sokkal inkább élünk logikusan, mint kreatívan, játékosan. A rajz maga egy eszköz az önismerethez, hiszen úgy csinálunk mindent a rajzban, mint az életünkben. Nem hiába történik, hogy a gyermekpszichológus a magát szavakkal még nehezen kifejezni tudó kicsit először is rajzoltatja, hiszen a rajz gyakorlatilag – tükör.

Ennyit fejlődik három nap alatt a rajzkézség

Gál Mónika, a csíkszeredai tanfolyam szervezője Magyarországon akadt rá a módszerre sok évvel ezelőtt. Utána nyomozott, hol lehetne ezt megtanulni Székelyföldön, ám legközelebb Marosvásárhelyen talált ilyen lehetőséget. Akkor elhatározta, Csíkszeredába is elhozza a tanfolyamot, hogy a Hargita megyeieknek is legyen alkalmuk elsajátítani ezt a személyiségfejlesztő technikát.
„Nem terveztem, hogy én leszek a szervező, de így alakult. Egy budapesti ismerősöm ajánlotta Bajczi Mariannát és Zabó Kittit, hogy velük vegyem fel a kapcsolatot. Nem volt más megoldás, beláttam: ha meg akarom tanulni a módszert, ide kell szerveznem az oktatókat Csíkszeredába” – meséli Mónika. Szerinte a mai kor emberét beadarálják a hétköznapok, a munka, a család, a háztartás, ám szükségünk lenne arra is, hogy önmagunkra figyeljünk, fejlesszük magunkat. Míg az otthonunkban folyamatosan cseréljük például a háztartási gépeket, a számítógépet, a telefont, hogy mindenből a legfejlettebbet használhassuk, addig önmagunk fejlesztésére igen csekély időt szánunk. „Idáig azt gondoltam, nem tudok rajzolni. De kiderült, ezt a bal agyféltekém mondja. Itt négy nap alatt a pálcikaembertől eljutok majd a profi portré készítéséig. A tanfolyam csak a kezdet, amelyen megtapasztalom, hogy nincs lehetetlen. Remélhetőleg a képzés után sokkal könnyebben fogok megküzdeni a kihívásokkal, hiszen a rajzolás révén megtanulom: azt, amit elhatározok, meg is tudom csinálni, képes vagyok rá” – nyilatkozta Mónika. A jobb agyféltekés rajzolást terápiás módszerként is használják, szép eredményeket értek el skizofrén, diszlexiás és diszgráfiás embereknél egyaránt.

A csíkszeredai tanfolyamról érdeklődni a 0758 320 331-es telefonszámon lehet Gál Mónikánál.

 

A Veszprém Megyei Napló újság 2013. novemberi számából:

Ajka.ma internetes magazin – 2013. novemberi cikk:

http://www.ajka.ma/main/post/minden-resztvevo-sikerelmennyel-tavozott-id-1324

 

Ajkai Szó, 2013. októberi szám

Napló újság, 2013. októberi szám

2013. május: Cikk a Rekreáció.eu újságban:

2013. március: Cikk a Haszon Nőknek Magazinban:

 

Egy újabb cikk a törökbálinti Kerthely(i)ség újságban:

A Panoráma Világklub újságában megjelent cikkünk:

 

A törökbálinti Kerthely(i)ség újságban megjelent cikk a Jobb Agyféltekés Rajztanfolyamról:

http://www.ajka.ma/zkitti87/post/indiai-elmeny-beszamolo-id-527

http://www.decens.hu/a-jobb-agyfeltekes-rajzolas-terapias-alkalmazasa.html

www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20110301-jobb-agyfeltekes-rajzolas.html

http://naplo-online.hu/kronika/20110823_rajz_az_onkifejezesert

http://iveszprem.hu/index.php?page=cikk&hir_akthely=138&hir_rovatid=598&hir_hirid=60192

eyko.hu/ajka-hirek/ajka/1026-boldogsagot-rajzzal-a-masodik-jobb-agyfeltekes-rajztanfolyam-ajkan

eyko.hu/programok/ajkai-programok/962-mindenki-tud-rajzolni-ajkan-is