Még a rácsnak is két oldala van – Szeged/Csillag börtön – fogvatartottak levelei

Már hat napot töltöttünk a Csillagban. A börtön képzéseinkkel kapcsolatban érdekes kérdéseket szoktunk kapni. Pl. Érdemes azoknak az embereknek tartani valamit? Tudnak ők ott értelmes mondatokat kimondani? Vannak érzéseik? Nem féltek?

 

Itt olvashattok három levelet, három nehéz gyermekkort túlélt fiatalembertől/fogvatartottaktól – várhatóan az írások választ adnak sok velük kapcsolatban felmerült kérdésre és megmutatják azt is, hogy milyen sok mindenre figyelnek és mennyire hálásak.

 

Cs. levele, aki börtönben született és sok időt töltött már börtönben, folyamatosan alkot, még a közös beszélgetéseink idején is kezében ceruzával rajzolgat:

Kimondhatatlan MARIANNA és KITTI

Kívánom , hogy levelem a legjobb erőben és a legjobb egészségben találjon Benneteket, mindenkivel együtt, akit csak érint vagy érinthet ez a kívánság, amit magától a Jó Istentől kívánok.

És most köszönök, méghozzá megköszönöm mindazt, amit nyújtottatok nekem (akár így, akár úgy) és nem csak közvetlen nekem, hanem ezáltal is, hogy láthattam milyen sokirányú az odaadásotok és mások felé is pont úgy nyilvánultok meg, mint felém és amit megnyilvánítatok (képviseltek) SZENT-IGAZ-JÓRAVALÓ. Tükörbe nézhet az ember az ismereteitek által és a pont amin áll, onnan tovább léphet vele, de ha mást nem is tesz, legalább megszülethet a DÖNTÉS, hogy tovább lépjen, mert az ismereteitek által megvilágosodik az ember affelől, hogy “nem helyben jár”, az igazság az, hogy úton jár. Igen hasznos társaságot biztosítatok és több ilyen foglalkozás típus kellene világszerte !!!! Nekem ez fontos igény és a 4 nap, ami életem minden napjától különbözik (rajztanfolyam) megmutatta mi az az űr az én életemben. amit mindig is éreztem, de Ti betöltöttétek. És ezáltal a két nap által újra él a korábbi 4 nap is.

Mindenesetre én nem úgy éltem az életem, hogy “igényt” tarthassak , mégis megkaptam tőletek, pedig ki tudja mit hoz a holnap és milliárdok vannak előttem érdemben (is) mégis részesülhettem (milliárdok előtt soron kívül) itt a falak között (régi falak) bűncselekmények elkövetésének súlya alatt. (itt kéne a Kittinek STOPPOLNIA 🙂 ) A lényeg, hogy amit Tőletek kapok, csak egy dologban FÉLELMETES, RETTENTŐ és a többi, hogy mikor és hogy tudom én ezt megbecsülni, mert azt nem szeretném ha hiábavalóvá tenném azt, amit bennem megvalósítottatok és az út amire rámutattatok.

IRIGYLEK mindent és mindenkit, aki vagy ami része annak, amit képviseltek. Amikor lehetőség lesz rá élni fogok vele és nem bíztatni, lekesíteni akarlak itt (Benneteket egyébként sem lehetne), de elragadott az a minőség, amivel gondolkoztok, cselekedtek, ÉLTEK!

Jól tele van minden pozitívummal és a fenségeivel!

Elnézést az  írásért (ha nem olvasható).

MInden jót kívánok, sikeresen sikerüljön a programotok és sikerüljön ide is visszakeveredjetek. Egyszer már hiányoztatok, ne higgyétek hogy többet nem fogtok, mert nincs aki betöltse helyettetek az űrt.

 

S. levele, akinek majdnem mindig mosolyog a szája, mindenkihez van egy kedves szava,, próbálja feldobni a környezetét. Szinte minden nap készít nekünk valami “Ajándékot”. Saját maga által készített borítékban kapjuk a levelet is:

Nekem az életemben az okozta a legnagyobb törést, hogy bekerültem a börtönbe. Nem vagyok büszke arra, amilyen ember voltam, hogy ne soroljam: csak a jó ellentétjét cselekedtem!

De az, hogy ennyi évre bezártak vagy a lelkiismeret furdalás miatt a gondolkodásom elkezdett megváltozni és valahogy nem tudok ártani másoknak.

Én már tudatosan úgy élem az életem, hogy példát mutassak az elítélt-társaimnak a gondolkodásommal. Ez tőlem talán azért van, mert kicsit félek, tudom jól, hogy milyen könnyű óriási hibát  elkövetni és meg szeretnék ettől védeni, akit csak lehet.

Nem tudom, miért kellett ilyen rossz dolgoknak megtörténnie ahhoz, hogy felismerjem a helyes utat. Érdekes dolognak tartom az emberi érzéseket és gondolatokat és azt, hogy egyes emberek milyen óriási hatással tunak lenni másokra. Én személy szerint az első 4 napos tanfolyam után sokat gondoltam rátok és nem szégyellem bevallani nektek, hogy sírtam is miattatok és engem ma is ekapott ez az érzés! Rettenetesen félet tőletek, nem rossz értelemben csak tudjátok én soha nem ismertem ilyen tiszta szívű embereket mint ti vagytok.

Az én rettegésem oka talán, hogy meg érdemeljük-e, hogy ilyen tiszta szívű emberek törődjenek velünk!

Ha bejönnének ide és azt mondanák nekem, hogy bármelyik világsztárral találkozhatok és kit választanék példaképemnek én azt felelném, hogy a Mariannát és a Kittit választom, mert ti – csak egy szóval tudlak jellemezni benneteket – csodálatosak vagytok és ha a gyerekek ilyen példaképeket választanának már egy szebb és jobb világba térnék vissza.

Nagyon szépen köszönöm, hogy én ismerhetlek benneteket és szerencsésnek érzem magam. És még annyit, hogy nem csak a családomért mondok imát hanem értetekért is minden nap imátkozom és ez mindig így lesz. Bízom benne, hogy még fogok találkozni veletek és mindent köszönök sokat köszönhetek nektek.

Nagyon vigyázzatok egymásra! Arra kérlek benneteket és kivánom nektek, hgoy legyetek szerencsések és teljesűljön minden álmotok, kívánságotok mert ha valakik megérdemlik, hogy úgy alakuljon az életűk, azok ti vagytok!

Én annyit megígérek nektek, hogy próbálom úgy élni az életem, hogy soha többé ne kelljen semmit megbánnom és szégyenkeznem azért, hogy csak csalódást tudok okozni másoknak.

Sok olyan dolgot szeretnék tenni, amire büszke lehetek.

Én úgy gondolom, fontos tettekkel is cselekedni ahhoz, hogy elérjük a célunkat, aztán majd meglássuk a Jó Isten mit akar velem.

Mindent köszönök a fiúk nevében is!

Sziasztok! Vigyázzatok magatokra és erőt egészséget kívánok nektek.

“Csak az egyéniségeknek adatott meg, hogy van lelkük” Albert Einstein

 

F. levele, magas, 30 körüli, komoly fiatalember, magas, nagy barna szemekkel,  láthatóan meggyötörte az élet:

Számomra az jó érzés volt, hogy pár embernek megváltozott a véleménye rólunk elítéltekről a ti jóvoltotokból. Bár többen tudnának bejönni hozzánk, akár csak beszélgetni meglepődnének, hogy a nagy itéletesek között mennyi jó tulajdonsággal rendelkező ember van: kiemelkedő képességű tanulók, sportolók, művészek és sorolhatnám. Az is jó érzéssel tölt el, hogy tudjuk mennyi készülődéssel jár nektek az, hogy ti elgyertek és örömöt okozzatok nekünk a játékos foglalkzásokkal. Köszönjük! Nekünk csak egy kérelmi lapon kell jeleznünk, hogy részt akarunk venni a foglalkozáson és a vezetőség dönti el, melyikünk mehet. Folyamatosan tudtok meglepetést okozni nekünk, jókat kacagunk és egy egy pillanatra elfelejtjük hol is vagyunk a lelkünk megtisztul a fájdalomtól.

A suliba hozott pár gondolatot az egyik kedves tanárnőnk, ezt leírom neketk, mert nekem nagyon tetszik.

  • Mindenki hibázik, de az nem azt jelenti, hogy életünk végéig meg kell fizetnünk érte. Van, hogy a jó emberek rossz döntéseket hoznak, attól ők még nem rosszak, csak emberek.
  • A börtön nem egy épület, ahol gonosztevőket tartanak elzárva, a börtön egy intézmény, amellyel a társadalom tükröt állít magának! A börtönben SORSOKAT  őriznek!

Azt szeretnénk felajánlani nektek, ha esetleg a munkátok során jótékonykodni szeretnétek és mi hozzá tudunk járulni a rajzainkkal, akkor nagyon szívesen tennénk. Őszintén köszönjük, hogy megismerhettük ezt a képességünket általatok!