Az Alkotás Éve

Kedves Rajzos Barátunk!

Örömteli, alkotó évet kívánunk Neked 2018-ban is! 
Egy-két információt megosztunk Veled az elmúlt időszakban történt dolgainkről, életünkről és a tervezett tavaszi tanfolyamokról. 
 
A 2017-es év a kísérletezések éve volt számunkra és ez valószínűleg – ilyen távolságban természetes módon – folytatódik tovább.
Sok féle rajzos és különböző festő-technikás képzésen vettünk részt, ahol sok új dolgot tanultunk. Ezeket szeretnénk otthon is megmutatni és átadni. Ennek köszönhetően  megújulnak a tanfolyamaink és tervezünk teljesen új programokat is Magyarországra.
Én – Marianna –  Saigonban alkotok, a képzések mellett, privát önismereti foglalkozásokat vezetek, ékszer töklámpa készítő workshopokat tartok, mézes kalács dekorációval foglalkozom és magyarországra befektetni szándékozó üzletembereknek magyar nyelv és kultúra képzésében veszek részt – éppen most.
 
Én – Kitti – Malajziában élek, egy nemzetközi iskolában művészetet tanítok, néhány nehéz sorsú tinédzserrel művészetterápiás jellegű foglalkozásokat tartok és egy német cég vezető munkatársaival rendszeres önismereti foglalkozásokat vezetek valamint havi rendszerességgel egy helyi egyház fiataljainak önkéntes munkaként rajzos délutánokat tartok.
 
Igazán színes és változatos a munkánk és nagyon sok új élmény, tapasztalat jött be az életünkbe.
Mi az, ami biztosan szükséges ahhoz, hogy az ember új dolgokba kezdjen? 
Rugalmasság, kíváncsiság, kitartás és lelkesedés biztosan!
 
Szeretném elmesélni egyik friss itteni élményemet / Marianna
Milyen a jó vezető?
 
Képzeld el az a cég, ahol én is “dolgozom” behívott, hogy hallották itt élek és szükségük van valakire, aki kidolgozza a magyar nyelv alapszintű tanításának módszerét és a magyarországi kultúráról, életvielről, szokásokról bemutatót tartana. 
Bementem a megbeszélésre és elmondtam, hogy én még életemben nem dolgoztam cégnél (20 évesen talán 8 hónapot egy hivatalban) és hogy engem érdekel ez a kihívás, de nekem nagyon fontos a szabadságom és ha élvezem csinálom örömmel akár éjjel is, de ha nem, akkor nem tudom elvégezni. 
Azt mondták néhány nap múlva találkozzunk ismét. Gondoltam, majd felhívnak, hogy mégsem, mert aki így beszél az nem egy céghez való. De írtak, vártak és … megállapodtunk. 
 
Megbeszéltük mi az, amit szükséges összeállítani a következő két hónapban és teljes szabadságot és szabad kezet kaptam. A módszerben, a munkaidőben egyaránt. 
Meglepődtem és elgondokoztam, hallottam már a korábbi oktatási központnál is, hogy fontos és  mindenkinél figyelembe veszik, milyen a dolgozó  egyénisége és milyen munka passzol hozzá, milyen munkamenet illik a személyiségéhez (ott a főnök ujjlenyomatból megtanulta a személyiség fontos jegyeit olvasni ebből az okból kifolyólag).  
Szóval azt éreztem, hogy le a kalappal ezért a rugalmasságért, amiben részesítettek!
 
Első napomon bementem átvenni az anyagokat, majd közösen ebédeltünk néhányan és beszélgettem a férfival, akiről annyit gondoltam, hogy valami vezető beszosztású a cégnél, mert egyik alkalommal ő is csatlakozott a találkozásunkkor. 
Fiatal, talán 36-38 éves, mosolygós férfi. 
Kérdezgettem az életéről.
Vietnámban született, apja a háború vége után 7 évet börtönben volt, mert a harcok idején segítette az amerikai katonákat (ahogy azt a dél-vietnámiak nagy része tette). Amikor kiszabadult volt ilyen jóvátételi lehetőség  és a  12 éves fiával elment  Amerikába élni. Ott az apának tovább kellett mennie valamilyen munka miatt más városba és a kis kamaszt örökbefogadó szülőknél hagyta. Ez a fiú felnőtt és 10 éve vissza jött Vietnámba. 
Most itt dolgozik, ez a cég intézi az áttelepüléshez szükséges komplett folyamatot és mára több, mint 3000 embert segített kitelepülni Amerikába. 
Kérdezem:
Hányan jöttek vissza? 
A válasz: 
Senki! Csak látogatóba. 
Ezért fontos a felkészítés, a nyelvre, a kultúrára, az életvitelre, mentalitásra,mert akkor nem éri olyan nagy sokk hatás a családokat. Ilyen működési elvvel nincs még egy cég Vietnámban. 
Az álmunk – mondta – 100.000 embert megmozgatni a világban, összekapcsolni, hogy ne legyen előítélet bőrszín és származás szerint. Most az Európai piacra nyitunk, befektetőket és áttelepülni szándékozóknak keresünk megfelelő lehetőségeket. 
 
Ez az ember ott dolgozik a nagy 100-150 nm-es irodában a többi – legalább 50 – alkalmazott között az egyik hátsó íróasztalnál. 
Azt mondja: nem baj ha hibázol, mert akkor legalább próbálsz valami újat – az a fontos, hogy tanulj belőle! 
Beszélt még arról, hogy a világ bármely országában amerre jár, örömmel látja a játszótéren játszadozó gyerekek között nincs előítélet, csak az élmény és kapcsolódás egymáshoz. 
A saját gyerekeinek – meséli – napi gyakorlatot találtam ki: 15 percet “semmit kell csinálniuk”. Ez mit jelent? Önmagukkal lenni, nem játszani, nem tévézni, nem zenét hallgatni, csak úgy csendben, nyugalomban magukban lenni. Nem könnyű “feladat”.
 
Megkérdeztem ki ő a cégnél – majd mondta, hogy ő a tulajdonos.
Kellett egy perc csendben magammal, hogy összerakjam mindazt amit láttam és hallottam. 
Hálás vagyok, hogy ismét megtapasztalhattam, milyen a valódi alázat, őszinte elfogadás és tisztelet! 
Azt éreztem megint, mint már sokszor az életemben: jó helyen vagyok!
 
Így (is) lehet változást hozni a világba! 
Nem hangosan lázadozva, hanem csendben tenni azért, hogy az emberek élhessék az álmukat, fejlődjenek, tanuljanak és kapcsolódjanak, de minimum elfogadják egymást.
 
Szeretnénk sok általunk megélt tapasztalatot átadni Neked/Nektek, 
persze tudjuk, hogy ezt nem lehet megtenni, viszont amivé alakulunk közben, azt osztjuk meg veletek a tanfolyamokon. 
Most tavasszal ismét Magyarországon leszünk, ezek a képzési időpontok vannak, ahol találkozhatunk és együtt lehetünk Veletek :
 
2018 március 3 ZeninLight – Vietnámi Töklámpa készítő workshop Budapest, Alkimista Műhely
2018. március 8-9-10-11  Rajztanfolyam – Tab
2018. március 15-16-17-18 Rajztanfolyam – Siófok
2018. március 22-23-24-25 Festőtanfolyam – Siófok
2018. március 29-30-31-ápr.1. Rajztanfolyam – Szeged
2018. április 8. ZeninLight – Vietnámi Töklámpa készítő workshop Budapest, MagNet Ház
Szeretettel várunk képzéseinken, találkozzunk személyesen is!